Welcome to Our Website

Mardin’de Bulundu! 11 Bin Yıllık Mezarda Piercing

Arkeologlar, yaklaşık 11.000 yıl öncesine tarihlenen insan mezarlarında tarih öncesi vücut piercinglerinin ilk kanıtlarını buldular.

Yakın zamanda Antiquity dergisinde yayınlanan bir araştırmada, bir araştırmacı ekibi Türkiye’deki Boncuklu Tarla Neolitik bölgesindeki mezarlarda bulunan 100’den fazla süs eşyasının bir zamanlar piercing olarak takıldığını öne sürdü.

Ancak piercing’in tarihinin Taş Devri’ne kadar uzandığı, Mardin’in Dargeçit ilçesindeki arkeolojik sit alanı Boncuklu Tarla’da ortaya çıktı.

“Antiquity” dergisinde de yayımlanan haberde, Boncuklu Tarla’daki antik mezarlarda, kulaklara ve ağızlara takılan piercing takıları bulundu. Piercing kalıntılarının 11 bin yıl öncesine tarihlendiği bildirildi.

NEOLİTİK MODASI

Bulunan yüz piercinglerinin, Taş Devri insanlarının deldikleri vücut parçalarıyla bağlantısını gösteren ilk objeler olduğu belirtildi. Ankara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Emma L. Baysal, “Boncuklu Tarla’da 2012’den beri yapılan kazılarda Neolitik dönemden kalma çok sayıda süs eşyası çıkarıldı, bugüne kadar 100 bin dekoratif eser bulundu” dedi. O devirde piercing takmanın sosyal statü olabileceği vurgulandı.

Araştırmacılara göre bu süsler, mezarlardaki insan kalıntılarının kulak ve çene çevresinde bulundu; bu da onların amacının bu olduğunun güçlü bir göstergesi.

“Bulguların önemi şu ki, bugün yaptığımız şeyler (örneğin piercing kullanmak), binlerce yıl önce, ilk köylere yerleşmeye başladıkları dönemdeki tarih öncesi atalarımızdan bazılarına kadar izlenebiliyor. Ankara Üniversitesi’nden arkeolog ve araştırmanın ortak yazarı Emma Baysal, Newsweek’e şunları söyledi:

“Temel olarak, yaşam tarzlarının giderek bizim bugün yaşadığımıza benzemeye başladığı bir dönemdi. O günlerde piercing yaptırmak riskli bir işti çünkü muhtemelen enfeksiyonları kolayca tedavi edemiyorlardı.”
Baysal, açıklamasında, “Neolitik Çağ’da küpe benzeri eserlerin olduğunu biliyorduk, birçok yerde bunlara rastlanıyordu” dedi. “Fakat bunların geç Neolitik dönemden önce insan vücudunda kullanıldığını doğrulayan yerinde buluntular eksikti” dedi.

Boncuklu Tarla’daki iskeletlerin incelenmesinde kadın ve erkek mezarlarında piercinglerin olduğu belirlendi. Ancak çocuk mezarlarında buna rastlanmadı. Bu, piercinglerin yalnızca estetik amaçlarla takılmadığını, aynı zamanda bir tür sosyal öneme sahip olduğunu, belki de bireyin olgunluğa ulaştığını işaret ettiğini gösteriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir